DİL VE ÖZELLİKLERİ

Tat alma duyu organımızdır. Ağız boşluğunda yer alan dilimiz, genişleyip kıvrılabilen, uzayıp daralabilen çizgili kaslardan yapılmıştır ve önü serbesttir. Arka kısımda ise dil kemiği ile alt çeneye bağlanmıştır. Dil, konuşmamızı, besin maddelerinin çiğnenirken ağızda çevrilmesini ve yutulmasını sağlar.

Dil, tat alma işini duyu hücrelerinden oluşmuş tat memecikleriyle (papilla) yapar. Papillaların içerisinde bulunan duyu hücrelerinin her biri bir ya da iki farklı tadı algılayabilecek şekilde özelleşmiştir. Bu nedenle dilin bütün yüzeyi her maddeyi aynı duyarlılıkla algılayamaz. Dilin ön kısmı tatlıyı, arka kısmı acıyı, ön yan kısımları tuzluyu, arka yan kısımları ekşiyi algılar. Bu bölgeler arasında kalan kısım tatlara karşı eşit duyarlılıktadır.

Dil ayrıca besinlerin sıcaklık ya da soğukluklarının da algılanmasına yardımcı olur